Välkommen att boka glamping, ställplats, trädtält och tältplats direkt till vår bokningssida via knappen nedan.
Stora Djupsås har varit en viktig del av Essunga sedan 1600-talet och har genom åren haft många olika ägare och förvaltare. Idag är det Daniel Johansson och Louise Viberg som har äran att driva och bevara denna unika gård. För oss är Stora Djupsås mer än bara en fastighet – det är en plats med en rik historia, vackra omgivningar och stort potential för framtiden. Vi är passionerade om att bevara och utveckla Stora Djupsås på ett hållbart sätt, och att skapa en plats där människor kan koppla av och njuta av allt vad gården och dess omgivningar har att erbjuda. På denna sida kan du ta del av vår historia, våra planer och vår vision för Stora Djupsås framtid. Välkommen!
10:00 – 18.00
Måndag – Söndag
Stora Djupsås, tidigare känt som Ljipsaas eller Gipsaas, nämns för första gången i skrift år 1497 och ägdes då av väpnaren Erik Bengtsson. Under århundradenas gång har egendomen ägts av flera olika släkter, bland annat Nilsson, Henriksson, Jönsson (senare Lilliebielke) och Silfverhjelm.
År 1772 köptes Stora Djupsås av kaptenen Alexander Björnberg, som senare gjorde det till ett fideikommiss, vilket innebar att egendomen skulle förbli i släkten genom arv via manslinjen. Under Alexanders tid utökades egendomens areal till som mest 1700 tunnland, vilket inkluderade större delen av socknens sydvästra del samt Fåglum och Barne-Åsaka.
Under släkten Björnbergs ägarskap har egendomen sett betydande förändringar och utveckling. Under 1800-talet moderniserades och uppdaterades byggnaderna på egendomen och en del av skogen avverkades för att ge plats för jordbruk och betesmarker.
Under 1900-talet minskade dock antalet arbetstillfällen på egendomen när jordbrukssektorn förändrades och blev alltmer mekaniserad. Ändå fortsatte Stora Djupsås att vara en betydande arbetsgivare och en symbol för lokal historia och tradition. Egendomen har också varit föremål för bevarandeinsatser och underhålls fortfarande idag för att säkerställa dess historiska och kulturella värde.
Stora Djupsås är hem för flera vackra byggnader, inklusive mangårdsbyggnaden och flygelbyggnaderna, som vittnar om en rik historia. Dessutom är omgivningarna med skog, vatten och uråldriga lövträd en fröjd för ögat. Gården har en unik kombination av kulturhistoriska värden och en vacker natur, vilket gör det till en plats där man kan njuta av både avkoppling och upplevelser.
Vi ser fram emot att genomföra våra framtidsplaner för Stora Djupsås och att skapa en hållbar och levande plats som kommer att vara en viktig del av Essunga i många år framöver.
Gissa om vi är stolta!
Motivering löd
” I en tid då hållbarhet och unika upplevelser står i fokus har denna destination verkligen utmärkt sig. Genom att kombinera natursköna omgivningar med moderna bekvämligheter har man skapat en oas för äventyrslystna och naturälskare. Dessutom har man tagit ett stort ansvar för att bevara och renovera en kulturhistorisk byggnad, vilket visar en djup respekt för både historia och hållbarhet. Genom att integrera lokala traditioner och kulturella värden i verksamheten, erbjuder man en upplevelse som går bortom det vanliga och knyter samman nutid med dåtid.
Det är med stor glädje vi presenterar Stora Djupsås som årets bubblare. Deras engagemang och innovativa insatser har verkligen gjort skillnad inom turismen och inspirerat många att besöka vår kommun. ”
Vi är tacksamma för det goda samarbetet och uppmuntran som råder mellan kommunen och alla företagare i Essunga!
Hållbarhetstänket är en central del av vår verksamhet.
Vi värdesätter lokala samarbeten och försöker i så stor utsträckning som möjligt stötta lokala aktörer.
Vi prioriterar miljövänliga alternativ genom att välja produkter med miljömärkningar och strävar efter att minimera vår energiförbrukning. Dessutom satsar vi på återbruk och har inrett våra lokaler med second-hand-möbler.
När det kommer till förpackningar och återvinning, föredrar vi pappers- och glasförpackningar framför plast, och vi är engagerade i att återvinna så mycket som möjligt.
Vår meny erbjuder även vegetariska och veganska alternativ för att främja hållbara matval hos våra gäster. Vi uppmuntrar också våra besökare att använda vår förpackningsinsamling som finns tillgänglig på plats.
Vi har valt att ansluta oss till Hållbarhetsklivet som drivs av Turistrådet Västsverige, och är Västsveriges initiativ för en hållbar besöksnäring. Läs gärna mer om detta på www.hallbarhetsklivet.se
Det är tillsammans som vi formar en ljusare morgondag, för vår planet och för framtida generationer.