Om oss

Stora Djupsås i Essunga, Västra Götaland - en plats för unika upplevelser och avkoppling

Egendomen med anor från 1400-talet är omgiven av en vacker park, dammar, öppna fält & ån Nossan som flyter genom den vackra omgivningen.

Kom och koppla av hos oss - boka ditt besök idag!

Glamping, Ställplats och Trädtält

Vill ni boka glamping, ställplats eller trädtält kan ni gå direkt till vår Bokningssida via knappen nedan.

Tältplats

Bokning av tältplats skickas in som en förfrågan via formuläret nedan.

Förfrågan för Tältplats

Om oss

Möt Daniel Johansson och Louise Viberg - Förvaltarna av Stora Djupsås

Stora Djupsås har varit en viktig del av Essunga sedan 1600-talet och har genom åren haft många olika ägare och förvaltare. Idag är det Daniel Johansson och Louise Viberg som har äran att driva och bevara denna unika gård. För oss är Stora Djupsås mer än bara en fastighet – det är en plats med en rik historia, vackra omgivningar och stort potential för framtiden. Vi är passionerade om att bevara och utveckla Stora Djupsås på ett hållbart sätt, och att skapa en plats där människor kan koppla av och njuta av allt vad gården och dess omgivningar har att erbjuda. På denna sida kan du ta del av vår historia, våra planer och vår vision för Stora Djupsås framtid. Välkommen!

Öppettider

10:00 – 18.00 
Måndag – Söndag

Historia

En Viktig Del Av Essunga: Stora Djupsås Genom Århundradena

Stora Djupsås, tidigare känt som Ljipsaas eller Gipsaas, nämns för första gången i skrift år 1497 och ägdes då av väpnaren Erik Bengtsson. Under århundradenas gång har egendomen ägts av flera olika släkter, bland annat Nilsson, Henriksson, Jönsson (senare Lilliebielke) och Silfverhjelm.

År 1772 köptes Stora Djupsås av kaptenen Alexander Björnberg, som senare gjorde det till ett fideikommiss, vilket innebar att egendomen skulle förbli i släkten genom arv via manslinjen. Under Alexanders tid utökades egendomens areal till som mest 1700 tunnland, vilket inkluderade större delen av socknens sydvästra del samt Fåglum och Barne-Åsaka.

Under släkten Björnbergs ägarskap har egendomen sett betydande förändringar och utveckling. Under 1800-talet moderniserades och uppdaterades byggnaderna på egendomen och en del av skogen avverkades för att ge plats för jordbruk och betesmarker.

Under 1900-talet minskade dock antalet arbetstillfällen på egendomen när jordbrukssektorn förändrades och blev alltmer mekaniserad. Ändå fortsatte Stora Djupsås att vara en betydande arbetsgivare och en symbol för lokal historia och tradition. Egendomen har också varit föremål för bevarandeinsatser och underhålls fortfarande idag för att säkerställa dess historiska och kulturella värde.

Byggnader och omgivningar

Vacker arkitektur och natursköna omgivningar

Stora Djupsås är hem för flera vackra byggnader, inklusive mangårdsbyggnaden och flygelbyggnaderna, som vittnar om en rik historia. Dessutom är omgivningarna med skog, vatten och uråldriga lövträd en fröjd för ögat. Gården har en unik kombination av kulturhistoriska värden och en vacker natur, vilket gör det till en plats där man kan njuta av både avkoppling och upplevelser.

Framtidsplaner

En spännande framtid för Stora Djupsås

På Stora Djupsås strävar vi efter att erbjuda våra besökare en unik och minnesvärd upplevelse som kombinerar natur och kultur. Med tältplatser, ställplatser, camping, bed and breakfast och glamping-alternativ, finns det något för alla som vill utforska gården och dess omgivningar.
 
Vi har planer på att renovera och utveckla våra befintliga byggnader för att skapa moderna faciliteter för både boende och verksamheter. Vi vill också skapa möjligheter för lokala företag och producenter att sälja sina produkter på gården och därmed bidra till att stärka vår lokala ekonomi.
 
En annan viktig del i våra framtidsplaner är att bevara och vårda gården och dess historia för framtida generationer. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att bevara och skydda våra kulturhistoriska byggnader och kulturlandskapet runt gården.
 

Vi ser fram emot att genomföra våra framtidsplaner för Stora Djupsås och att skapa en hållbar och levande plats som kommer att vara en viktig del av Essunga i många år framöver.

Hållbarhet

Vårt Hållbarhetsåtagande: Lokala Partners, Miljömedvetna Val och Återbruk

Hållbarhetstänket är en central del av vår verksamhet. 

Vi värdesätter lokala samarbeten och försöker i så stor utsträckning som möjligt stötta lokala aktörer. 

Vi prioriterar miljövänliga alternativ genom att välja produkter med miljömärkningar och strävar efter att minimera vår energiförbrukning. Dessutom satsar vi på återbruk och har inrett våra lokaler med second-hand-möbler. 

När det kommer till förpackningar och återvinning, föredrar vi pappers- och glasförpackningar framför plast, och vi är engagerade i att återvinna så mycket som möjligt. 

Vår meny erbjuder även vegetariska och veganska alternativ för att främja hållbara matval hos våra gäster. Vi uppmuntrar också våra besökare att använda vår förpackningsinsamling som finns tillgänglig på plats.

Det är tillsammans som vi formar en ljusare morgondag, för vår planet och för framtida generationer.

Har du frågor eller funderingar?
Hör av dig!

Stora Djupsås

Upplev historisk charm och natursköna omgivningar - boka nu!